Fläderblomsvin


Igår plockade jag med mig en MASSA fläderblomsklasar för att göra saft på. Saften står nu och drar sig innan den ska hällas upp på flaskor. Vi kommer nog få runt fyra liter saft varav minst två liter kommer att ges bort. Vi fick några blommor över så satt hela kvällen igår och kollade vad jag kunde göra med dem. Fick tipset att göra vin och visst fasiken blev jag sugen på det! Idag har vi därför spenderat våran söndagsförmiddag med att förbereda för flera veckors jäsning. Har hört att det ska lukta av vinet under jäsningen så får se hur länge vi klarar av att ha vinet i lägenheten. Vi får försöka rensa ur skafferiet och ställa dunken där för där finns ett ventileringshål plus att det är mörkt och svalt. Det tråkiga med det hela är att vinet inte är färdigt förrän om 9 veckor, tidigast och vi kommer troligen få runt fem liter av vinet när det är färdigt.
Har självklart kollat upp hur lagligt detta är och enligt alkohollagen så är det fullt lagligt att tillverka eget vin om det är för eget bruk. Trodde faktiskt att det var olagligt först och vi tvekade till en början om vi skulle göra detta, men nu är jag supertaggad och hoppas att det blir gott :D
Vi har gjort såhär med vårt vin:
30 blomklasar fläder
2 kg strösocker
30 g jäst för söta degar
2 citroner (Skal och saft)
3 apelsiner (Skal och saft)
5 l vatten
Lägg blommor, skal av citron och apelsin, socker och saften av frukterna i en hink eller dunk. Koka upp vattnet och häll över blomblandningen. Rör om tills sockret löst sig och låt stå tills det svalnat en aning. När blandningen är ca 40 grader smular du ner jästen och rör om så att den löser sig. Låt stå i fyra dygn, med duk över och sila sedan. Låt stå ytterligare åtta veckor med duk över och häll upp i flaskor. Var noga med att inte få med bottenskrapet, det kan nämligen finnas jäst kvar. Ställ i kylskåp för att döda den jäst som finns kvar i flaskorna.
Jag lovar att uppdatera när vårt vin är färdigt så ni får veta om det blev lyckat eller inte ^^
Jag lovar att uppdatera när vårt vin är färdigt så ni får veta om det blev lyckat eller inte ^^
Igår plockade jag med mig en MASSA fläderblomsklasar för att göra saft på. Saften står nu och drar sig innan den ska hällas upp på flaskor. Vi kommer nog få runt fyra liter saft varav minst två liter kommer att ges bort. Vi fick några blommor över så satt hela kvällen igår och kollade vad jag kunde göra med dem. Fick tipset att göra vin och visst fasiken blev jag sugen på det! Idag har vi därför spenderat våran söndagsförmiddag med att förbereda för flera veckors jäsning. Har hört att det ska lukta av vinet under jäsningen så får se hur länge vi klarar av att ha vinet i lägenheten. Vi får försöka rensa ur skafferiet och ställa dunken där för där finns ett ventileringshål plus att det är mörkt och svalt. Det tråkiga med det hela är att vinet inte är färdigt förrän om 9 veckor, tidigast och vi kommer troligen få runt fem liter av vinet när det är färdigt.
Har självklart kollat upp hur lagligt detta är och enligt alkohollagen så är det fullt lagligt att tillverka eget vin om det är för eget bruk. Trodde faktiskt att det var olagligt först och vi tvekade till en början om vi skulle göra detta, men nu är jag supertaggad och hoppas att det blir gott :D
Vi har gjort såhär med vårt vin:
30 blomklasar fläder
2 kg strösocker
30 g jäst för söta degar
2 citroner (Skal och saft)
3 apelsiner (Skal och saft)
5 l vatten
Lägg blommor, skal av citron och apelsin, socker och saften av frukterna i en hink eller dunk. Koka upp vattnet och häll över blomblandningen. Rör om tills sockret löst sig och låt stå tills det svalnat en aning. När blandningen är ca 40 grader smular du ner jästen och rör om så att den löser sig. Låt stå i fyra dygn, med duk över och sila sedan. Låt stå ytterligare åtta veckor med duk över och häll upp i flaskor. Var noga med att inte få med bottenskrapet, det kan nämligen finnas jäst kvar. Ställ i kylskåp för att döda den jäst som finns kvar i flaskorna.
Jag lovar att uppdatera när vårt vin är färdigt så ni får veta om det blev lyckat eller inte ^^
Jag lovar att uppdatera när vårt vin är färdigt så ni får veta om det blev lyckat eller inte ^^
Kommentarer
Trackback